Ieri, zeci de mii de români au ieşit la curăţenie în zonele din jurul oraşelor, în păduri, locuri de picnic, pe marginea drumurilor naţionale, în cel mai mare proiect de implicare socială care s-a făcut vreodată în România. Sursa: Anamaria Bogdan
Eram curioasă ce se va întâmpla în oraşul meu natal, undeva în sudul ţării, unde doar rareori au loc proiecte sociale şi atunci participă mai mult elevi, care pe fac pe voluntarii nu neapărat pentru cauza în sine, ci pentru că dă bine în relaţia cu profesorii, sau scapă de la ore, sau li se promit note de 10 pentru implicare.
Ne-am întâlnit în faţa prefecturii locale, la 8:00. Nu m-a mirat că erau grupuri de elevi de liceu, tremurând de frig, fetele îmbrăcate prea subţire pentru vântul rece al dimineţii şi multe dintre ele machiate. După câteva minute de aşteptat, ne-am trecut pe lista de voluntari suplimentari şi am fost împărţiţi pe echipe. Am ajuns, alături de un fost coleg de liceu, pe lista celor care ecologizau un drum de vreo trei kilometri, la ieşirea din oraş.
FOTO evz.ro
Românii au ieşit la marea curăţenie
Echipa din care urma să fac parte s-a reunit în parcarea unei fabrici renumite la nivel naţional, de unde portarul ne-a uşuit pe trotuarul de peste drum. "Se înregistrează pe camere, sunteţi mulţi, asta e parcare privată". Ne-am conformat şi ne-am mutat. Am împărţit mănuşi şi saci pentru fiecare. Eram cam 100 de persoane, dintre care vreo 10 adulţi. Doi dintre aceştia erau profesori. Restul voluntarilor erau elevi de liceu, de peste 18 ani.
Gunoi adunat pe căprării
"Fetele adună hârtie, băieţii PET-uri", le-a transmis coordonatoarea echipei, o profesoară îmbrăcată elegant, cu pantaloni albi şi jachetă crem.
Am pornit pe drumul care ne revenise nouă. Fiecare s-a pus pe adunat. Băieţii le tachinau pe colegelor lor prea aranjate pentru misiunea