Pentru prima dată în ţara de origine după câştigarea Premiului Nobel, scriitoarea va participa la mai multe manifestări.Astăzi şi mâine, Capitala găzduieşte trei întâlniri cu Herta Müller, prima scriitoare originară din România care a fost recompensată în 2009 cu prestigioasa distincţie.
Mai citiţi:
Şeful securiştilor care au urmărit-o pe Herta Muller: „Are o psihoză. Fabulează mult!”
La Ateneul Român va avea loc în această seară, începând cu ora 18.30, o conferinţă-eveniment, organizată de Editura Humanitas Fiction, Filarmonica „George Enescu", Institutul Goethe din Bucureşti şi Centrul de Carte Germană.
Dialog şi lansare
După ce vor lua cuvântul, în deschidere, Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu", şi Excelenţa Sa Andreas von Mettenheim, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, pianistul Dan Grigore va susţine un mic recital în onoarea invitatei.
Herta Müller, autoare a aproape 20 de volume de proză, poezie şi eseuri, publicate în limba germană, va citi, timp de 20 de minute, din ultimul său roman, „Leagănul respiraţiei", după care va intra în dialog cu filosoful Gabriel Liiceanu, care-i va adresa întrebări. Această parte a evenimentului este programată să nu depăşească o oră. 15 minute sunt rezervate întrebărilor din public.
Citeşte şi:
Scriitoarea Herta Müller a fost urmărită de Securitate şi în Vest
Scriitoarea nu va acorda autografe. E venimentul va fi transmis în direct de Radio3Net şi înregistrat integral de TVR. Celelalte televiziuni vor filma doar timp de trei minute. La 7 octombrie, „Dilema veche" va publica, în dosar, dialogul dintre Herta Müller şi Gabriel Liiceanu.
Cu toate că numărul total de locuri din sala mare a Ateneului Român este de 786, organizatorii vor permite accesul a 800 de persoane, printre care şi jurnalişti acreditaţi. Majoritatea spectatoril