Un singur om a sesizat că uriaşa forţă potenţială a sindicatelor poate fi folosită dacă îi controlezi liderii: Sorin Ovidiu Vîntu. Atragerea liderilor sub aripa sa nu a întărit unitatea sindicală, ci a degradat încrederea în principalii lideri. Timp de mai bine de doi ani, prin înregimentarea în Consiliul de Administraţie al Realitatea TV a şefilor de confederaţii, Vîntu a încercat acapararea întregii mişcări sindicale.
Prin 2006, cele cinci confederaţii din România au lansat ideea unirii mişcării sindicale într-o centrală unică. În Europa fuzionau două mari asociaţii şi pe plan internaţional se vorbea de fuziune ca efect al globalizării.
Aceasta a fost şi justificarea planificatei unificări a mişcării din România. O unificare dificilă, fiindcă era greu de conceput că vreunul dintre liderii eternizaţi la conducerea confederaţiilor ar fi renunţat la putere.
Averea sindicatelor
Adevăratul motiv a fost deconspirat luna aceasta, de Bogdan Hossu, care a povestit cum omul de afaceri Sorin Vîntu dorea să pună mâna pe patrimoniul fostului UGSR. Potrivit preşedintelui Alfa, unificarea ar fi fost primul pas către hotelurile şi imobilele aflate în administrarea sindicatelor.
După ce s-ar fi format o singură confederaţie, ea ar fi urmat să revendice mult râvnitul patrimoniu rămas de la comunişti - să nu mai fie doar în administrarea sindicatelor, ci proprietatea acestora. De aici, reţeaua de hoteluri ar fi ajuns uşor în mâinile lui Vîntu, personaj care a avut câteva afaceri profitable cu sindicaliştii din petrol, conduşi de Liviu Luca.
În cadrul acestui proces amplu de învăluire, a povestit Hossu, liderii sindicali au primit cadou câte un loc în Consiliul de Adminsitraţie al Realităţii TV. Au făcut parte din acest consiliu, până anul trecut, Marius Petcu (CNSLR-Frăţia), Dumitru Costin (BNS), Matei Brătianu (BNS), Iacob B