Virtutile alimentelor naturiste sunt tot mai des cercetate in laboratoaree din SUA, Anglia, Franta, dar si din China si Rusia.
In ultima vreme, s-au confirmat calitatile banalei sfecle rosii in tratarea unor afectiuni, ca: bronsite, constipatii, hemorizi, gripa, hipertensiune, raceala, dureri de cap, umflaturi ale picioarelor, litiaza renala, pietre la colicist si chiar, in anumite situatii, la cancer.
Sfecla rosie, folosita ca medicamanet, are un trecut care se pierde in antichitate. In Babilon, Asiria, Iran vindecatorii o foloseau cu atata succes in afectiunile aratate mai sus, incat, radacinile de sfecla rosie au ajuns sa fie exportate cu caravanele - ca mirodeniile si ca aurul, pana in Imperiul Roman si Grecia.
Legenda spune ca Imparatul roman Tiberius, convins de calitatile sfeclei, a stabilit plata tributului datorat de triburile germanice in lazi cu sfecla, in locul pungilor cu aur.
Laboratoarele moderne au confirmat calitatile de antioxidant ale sfeclei si de intarire a sistemului imunitar al organismului. Sfecla contine cantitati mari de fier care combate anemia, de betanina, saruri de potasiu care au efecte pozitive asupra tensiunii arteriale, asupra nivelului de colesterol, a metabolismului lipidic in celulele ficatului si a intaririi peretilor vasculari.
Nu este de neglijat continutul de cupru din sfecla rosie. Lipsa de cupru in alimentatie provoaca incaruntirea precoce a parului, ingreuneaza procesul de consolidare a fracturilor, provoaca dereglari in activitatea pancreasului.
Alt element important este zincul, prezent in cantitati foarte mari. Datorita prezentei lui in alimentatie, functioneaza bine organele de reproducere, creste apetitul sexual, se previne aparitia cosurilor, a furunculozei, caderea parului. Lipsa de zinc afecteaza vederea, poate provoca infarctul miocardic.