Din 2011, reabilitarea termică a blocurilor se face pe credite interne şi externe. Primăriile din Capitală se împrumută la BEI iar asociaţiile de proprietari sunt trimise la bănci
În Bucureşti, cele mai multe fonduri pentru reabilitarea termică a imobilelor le are primarul sectorului 2, Neculai Onţanu. Potrivit site-ului Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), acesta a primit 21,5 milioane de lei pentru reabilitarea termică, în 2010, a 144 de blocuri. În top, Onţanu este urmat de primarul sectorului1, Andrei Chiliman, care are alocate fonduri de 11,24 milioane de lei pentru reabilitarea termică a 29 de imobile, şi de edilul de la sectorul 5, Daniel Marian Vanghelie, care cu 11,4 milioane de lei ar trebui să anvelopeze 25 de blocuri.
Cei mai puţini bani, MDRT i-a dat la sectoarele 3 şi 4, câte 1,2 milioane de lei şi respectiv 2,1 milioane de lei.
• În ţară, primele în top sunt oraşele Cluj-Napoca şi Târgovişte. Pentru oraşul Cluj, MDRT a alocat 20 de milioane de lei pentru reabilitarea a 100 de imobile iar primăria din Târgovişte a primit 7,5 milioane de lei ca să izoleze termic 84 de imobile.
• Trebuie menţionat că sumele alocate de MDRT reprezintă doar 50 la sută din valoarea costurilor de reabilitare termică, diferenţa este suportată în procent de 30 la sută de administraţiile publice locale şi de 20 la sută de către asociaţiile de proprietari.
• Majoritatea primarilor bucureşteni spun că nu prea şi-au primit banii alocaţi de MDRT iar de la anul trebuie să apeleze la credite sau să trimită asociaţiile de proprietari pe la banci ca să facă rost de bani pentru reabilitarea termică a blocurilor.
Chiliman continuă reabilitarea cu credit de la BEI
Până acum, Primăria sectorului1 a reabilitat termic 130 de blocuri. Aceasta a preluat şi partea de cheltuieli care revine asociaţiilor de proprietari, astfel încât ace