Piaţa românească de echipamente medicale este estimată în acest an la 394 milioane de dolari, în creştere cu 9,4% comparativ cu valoarea din 2009, de 360 milioane de dolari, iar până în 2015 ar putea creşte până la 610 milioane de dolari, potrivit firmei britanice de cercetare a pieţei Espicom. În lei, piaţa de profil ar putea ajunge în acest an la 1,16 miliarde de lei. Astfel, suma alocată pe cap de locuitor în acest an pentru achiziţionarea de astfel de echipamente este d
Piaţa românească de echipamente medicale este estimată în acest an la 394 milioane de dolari, în creştere cu 9,4% comparativ cu valoarea din 2009, de 360 milioane de dolari, iar până în 2015 ar putea creşte până la 610 milioane de dolari, potrivit firmei britanice de cercetare a pieţei Espicom.
În lei, piaţa de profil ar putea ajunge în acest an la 1,16 miliarde de lei.
Astfel, suma alocată pe cap de locuitor în acest an pentru achiziţionarea de astfel de echipamente este de 18 dolari, conform datelor furnizate de Espicom.
\"Valoarea acestei pieţe este comparabilă cu cea a Ucrainei. În termeni de fonduri alocate pe cap de locuitor, piaţa românească este similară cu cea a Rusiei\", se arată în datele Espicom.
Previziunile companiei de cercetare Espicom pentru următorii cinci ani indică o rată de creştere de 9,2% şi atingerea valorii de 610 milioane de dolari (1,69 miliarde lei) în 2015, respectiv 29 de dolari pe cap de locuitor.
\"Aceasta este o rată importantă de creştere, dar trebuie ţinut cont de faptul că se realizează pe o bază scăzută\", se arată în studiu Espicom.
Produse din import
Compania de cercetare britanică mai notează că România nu are o industrie a echipamentelor medicale dezvoltată, 90% din produsele din piaţă fiind aduse din import.
\"Dependenţa României de importuri în domeniul echipamentelor medicale indică o