Viitoarea generatie de telescoape ar putea detecta prezenta oceanelor pe planetele aflate in afara sistemului nostru solar.
Descoperirea apei pe planete asemanatoare cu Pamantul ar presupune ipoteza ca aceste planete au conditiile necesare pentru viata, sustin cercetatoprii americani, potrivit BBC
Potrivit sursei citate, oamenii de stiinta spera ca reflectia luminii din apa oceanelor sa fie surprinsa de un telescop spatial american, care urmeaza sa fie lansat in 2014.
Este vorba de un telescop performant, care poarta numele James Webb, JWST. Scopul acestuia este de a vedea cele mai indepartate obiecte din Univers, chiar obiecte mai departate de 8 miliarde de ani lumina, limita telescopului Hubble, lansat in 1990.
Profesorul Tyler Robinson de la Universitatea Washington din Seattle doreste ca aceasta noua tehnica sa poata fi folosita pentru o identifica o planeta sora cu Pamantul, care sa se afle la aproximativ aceeasi distanta fara de Soare.
Robinson spera ca "scanteia" - efectul vazut atunci cand lumina se reflecta de pe suprafata unui ocean - sa poata detecta prezenta de planete similare cu Pamantul, dincolo de "cartierul nostru cosmic".
JWST este un proiect NASA, cu colaborare internationala, la care participa numai putin de 15 tari.
Telescopul este dotat cu un un scut de protectie impotriva radiatiilor provenite de la Soare, Pamant si Luna. Pentru ca acest scut sa functioneze, telescopul trebuie pus undeva unde toate radiatiile vin din aceeasi directie.
Potrivit specialistilor, costul total al JWST a fost estimat la suma de 4,5 miliarde de dolari.
Viitoarea generatie de telescoape ar putea detecta prezenta oceanelor pe planetele aflate in afara sistemului nostru solar.
Descoperirea apei pe planete asemanatoare cu Pamantul ar presupune ipot