Carenţele de vitamine din grupul B, de acizi graşi Omega 3 şi de aminoacizi sunt factori favorizanţi ai depresiei. Specialiştii pun incidenţa tot mai mare a depresiei din ultimele decenii şi pe seama dietei moderne bogate în grăsimi nesănătoase şi cu o concentraţie prea mare de sare.
Că incidenţa depresiei a crescut alarmant în ultimele decenii este un fapt semnalat în nenumărate rânduri de statisticile internaţionale.
Un raport publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arăta că, în comparaţie cu anii '40, incidenţa acestei tulburări psihice creşte cu 8 la sută pe an şi apreciază că, până în anul 2020, ea va deveni a doua cauză de mortalitate în lume, din cauza suicidului, după bolile cardiovasculare.
De vină pentru acest fenomen alarmant este în mare parte stilul de viaţă, spun specialiştii, iar alimentaţia este o componentă deloc de neglijat.
Fast-food-ul tulbură dispoziţia
Substanţele provenite din alimentele şi din lichidele pe care le consumăm influenţează funcţionarea neurotransmiţătorilor, iar aceştia, la rândul lor, ne influenţează comportamentul şi dispoziţia. Neurotransmiţătorii care controlează dispoziţia sunt dopamina, serotonina şi norepinefrina.
O serie de studii au arătat că alimentele de tip fast-food interferează cu receptorii de dopamină din creier şi reduc capacitatea naturală a creierului de a simţi plăcerea.
Cercetătorii de la Institutul Naţional de Sănătate din SUA au descoperit că grăsimile „rele" din alimentaţia modernă scad drastic nivelul serotoninei şi au ca efect apariţia depresiei, nervozităţii, violenţei şi gândurilor de suicid.
Mecanismul prin care alimentaţia fast-food influenţează nivelul norepinefrinei nu este încă pe deplin cunoscut, una dintre teorii incriminând cantitatea mare de sare din aceste alimente.
Lipsa unor nutrienţi, o