Legatura noastra antropologica subtila cu oamenii preistorici, ai pesterilor, ne inseamna sa privim curiosi in cele mai adanci grote ale Pamantului si sa fim fascinati de intunericul subteran.
Drumul de la descoperirea primei pesteri pana la momentul cand speologia a devenit o forma de turism a fost anevoios.
Cea mai lunga pestera din lume este Pestera Mamutilor din Kentucky, SUA, care insumeaza aproape 600 de kilometri de galerii.
Insa cea mai infricosatoare pare a fi Pestera Krubera, care a fost descoperita in anul 2004 pe toritoriul statului Georgia. Ea detine recordul de adancime intre pesterile lumii, galeriile ei coborand pana sub 2000 de metri.
Descoperirea Pesterii Krubera din Georgia se inscrie pe lista scurta a minunilor naturale contemporane si echivaleaza cu escaladarea Varfului Everest, coborarea in Challenger Deep, punctul de maxima adancime a Oceanului Planetar, aflat in Groapa Marianelor, la minus 11.000 de metri sau cu aselenizarea.
Speologia este o adevarata aventura sub pamant care, insa, ridica si multe probleme, de la anxietatea indusa de spatiile stramte pana la infectiile cauzate excrementele de lilieci.
In noua lui carte, BLIND DESCENT, autorul James M. Tabor ne poarta printr-o aventura palpitanta in adancul Pamantului alaturi de speologi indrazneti care au infruntat cele mai infricosatoare obstacole ridicate vreodata de natura, potrivit Discovery.
Unul dintre personajele principale ale cartii este Bill Stone, un fel de Bear Grylls al pesterilor, in aventura lui din sistemul de pesteri Cheve din Mexic.
Autorul ne aduce in paginile acestei carti misterul lumii subpamantene, unde exploratorii care au facut istorie in speologie se confrunta cu cele mai adanci galerii subterane, unde o piatra are nevoie de 6 secunde ca sa loveasca fundul unui tunel. @N_