Germania va ridica restricţiile pe piaţa muncii pentru cetăţenii din Bulgaria pe o durată de şase luni pe an, permiţând cu precădere angajarea muncitorilor sezonieri, a anunţat duminică ministrul bulgar pentru afaceri sociale, Totiu Mladenov, citat de Sofia News Agency.
Şi reprezentantul etnicilor germani în Parlamentul României, deputatul Ovidiu Ganţ, spunea în luna mai, într-un interviu acordat Deutsche Welle, că are semnale că Germania şi-ar putea deschide în curând piaţa muncii pentru români.
Bulgaria şi-a reiterat recent apelul de a deschide piaţa muncii adresat celor zece ţări UE care încă impun restricţii muncitorilor români şi bulgari, aminteşte agenţia citată de NewsIn.
Politicienii bulgari au spus în repetate rânduri că nu se aşteaptă ca toate ţările să ridice simultan restricţiile, dar scopul lor este de a atrage atenţia publică asupra acestei chestiuni şi a spori presiunea asupra acestor state de a face acest pas înainte de 2011.
Restricţiile pot fi menţinute încă doi ani, până în 2013, dacă aceste ţări dovedesc că prezenţa muncitorilor români şi bulgari constituie o povară pentru pieţele interne ale muncii.
Belgia este una dintre cele zece state membre UE care au menţinut restricţiile pentru muncitorii români şi bulgari. Marea Britanie, Germania şi Austria au menţinut, de asemenea, restricţiile pentru români şi bulgari, în ciuda unei recomandări a Comisiei Europene de a fi ridicate. Bulgarii şi românii au nevoie de un permis de muncă pentru a putea avea o slujbă în Irlanda.
Celelalte state membre care au notificat Comisia Europeană în legătură cu decizia lor de a continua să aplice restricţii pe piaţa muncii după 1 ianuarie 2009 sunt Italia, Franţa (restricţii parţiale), Luxemburg, Malta şi Olanda.
Comisia Europeană şi Parlamentul European pot face doar recomandări statelor membre de a-şi deschide piaţa muncii pent