Liderul cubanez Fidel Castro a declarat intr-un interviu de cinci ore luat in luna august ca "modelul cubanez nu mai functioneaza nici macar pentru noi".
Dupa aparitia acestei declaratii in presa, Castro a adaugat ca "a fost corect citat, dar prost interpretat": modelul economic cubanez nu mai functioneaza, dar revolutia traieste in continuare, a sugerat acesta.
Desi nu stim daca liderul in varsta de 84 de ani a fost gresit interpretat de reporterul care l-a intervievat sau chiar doreste sa dea semnalul unei schimbari in Cuba, recunoasterea slabiciunilor modelului cubanez de catre chiar cel care l-a patronat atata timp este de-a dreptul revolutionara, crede Stratfor.
Sustinerea revolutiei
Este de necontestat faptul ca economia socialista a Cubei nu mai functioneaza. Problema este daca Fidel Castro este pregatit sa faca ceva in aceasta privinta. Castro vrea cu tot dinadinsul ca revolutia din Cuba sa dainuie si dupa ce el va inceta din viata.
Timp de decenii, metoda acestuia de mentinere a puterii a constat in monopolizarea resurselor tarii. Dar acest lucru are, ca orice altceva, pretul lui. Pentru ca revolutia sa supravietuiasca - si sa poata fi mentinut un aparat de securitate supradimensionat si un sistem social ineficient - este nevoie de capital strain.
De la intreruperea subventiilor acordate Cubei de URSS pana la inceputul anilor '90 (aproximativ cinci miliarde de dolari pe an), marea problema a constat in atragerea de investitii straine in paralel cu efortul de a-i tine pe capitalisti departe de Cuba. Nu exista o cale usoara de rezolvare a acestui paradox, intrebarea fiind cat timp mai are Castro la dispozitie pentru a desena un viitor pentru statul cubanez.
Multi dintre cubanezi, incluzandu-l aici si pe Castro, pun starea economica precara a economiei cubaneze pe seama embargoul