Cipru este a treia insulă ca mărime, după Sicilia şi Sardinia, fiind aşezată în estul Mării Mediterane, în sudul Turciei. Statul insular din Marea Mediterană mai este denumit şi Insula Afroditei. Potrivit legendei, în Cipru a răsărit din spuma mării Zeiţa Dragostei şi Frumuseţii - Afrodita.
Turiştii ajunşi în Cipru nu trebuie să rateze catacombele SF. Solomon, casa lui Dionysos, unde pot fi admirate o serie de mozaicuri foarte bine păstrate, ce desciu scene din mitologia greacă, precum nici vizita la Acvariul din Paphos, unde poate fi văzută o gamă variată de peşti de mare. De asemenea, nu trebuie ratată nici Basilica din Ayia Paraskevi, care datează din secolul al IX-lea.
De asemenea, dacă ajungeţi în Cipru trebuie să vizitaţi satul Lefkara, localizat la marginea Munţilor Troodos. Cu străzile sale înguste, cu cafenele micuţe şi cu arhitectura în piatră, recent restaurată, satul este renumit şi pentru obiectele de artizanat sau pentru dantela brodată manual, cunoscută în întreaga lume sub numele "Lefkaritika". Cei care se încumetă să urce pantele Munţilor Troodos, odată ajunşi sus, vor avea parte de o privelişte de neuitat peste Golful Morphou, Peninsula Kormatiki, câmpia Mesoria şi Munţii Kyrenia. În Cipru se află şi renumita Mănăstire Kykko, cunoscută în toată lumea ca fiind cea mai bogată în mozaicuri aurite, icoane antice şi relicve religioase variate.
Aceasta este cea mai mare şi prestigioasă mănăstire activă din Cipru. Aici poate fi văzută renumita icoană a Panayia Eleousa - Fecioara Maria cea Miloasă -, pictată de Sf. Luke , despre care se spune că "ar face minuni". Turiştii vor fi trataţi cu vin Zivania, precum şi cu delicatese locale, cum ar fi brânza "halloumi", măsline sau pâine făcută în cuptor "sushukko". Turiştii pot vizita şi Mănăstirea Sindi, care datează din secolul al XIII-lea. Aceasta a fost restaurată de U