Valetin Drăgoi, un om de ştiinţă român din Statele Unite, a câştigat o finanţare de 3,5 milioane de dolari pentru a-şi continua cercetările revoluţionare în domeniul cunoaşterii creierului uman.
1 /.
Plecat din România în 1992, ieşeanul Valentin Drăgoi are acum propriul laborator în cel mai mare centru medical din lume, Texas Medical Center. Cât a studiat în ţară, a fost în mare parte autodidact. În perioada în care a fost student la Facultatea de Calculatoare şi apoi cercetător la fostului Institut Politehnic din Iaşi, Drăgoi a studiat de unul singur neurobiologia.
El îşi aminteşte că, în România anilor '80 şi '90, cărţile de neurobiologie erau numai în limbi străine şi se găseau cu greu. "Cărţile acestea circulau într-un cerc restrâns. De multe ori, aveai o carte numai pentru trei zile. Atunci, trebuia să citeşti pe rupte şi, eventual, să fotocopiezi anumite articole în regim de urgenţă", spune Drăgoi pentru EVZ.
În drumul spre poziţia de profesor şi cercetător la Facultatea din Texas, Valentin Drăgoi şi-a luat doctoratul în neuroştiinţe la Duke University şi a urmat un stagiu postdoctoral la Massachusetts Institute of Technology (MIT). Laboratorul său, Drăgoi Lab, înfiinţat în 2003 la etajul şapte al Texas Medical Center, se pregăteşte acum de extindere. Decanul Şcolii Medicale din Houston şi-a dat deja acordul pentru a dubla spaţiul alocat cercetătorilor din echipa lui Drăgoi.
ŢEL
O cunoaştere amplă a misteriosului creier uman
O temă de cercetare i-a adus lui Drăgoi statutul de "om liber" şi, totodată, atenţia lumii medicale. "Specialiştii din neurobiologie cunosc cum funcţionează neuronii, dar la nivel individual. Marea provocare este să vedem cum funcţionează împreună", spune Drăgoi. Creierul uman are peste 100 de miliarde de neuroni, grupaţi în reţele care conţin chiar şi 10.000 de neuroni.
@