O stână ecologică, alimentată exclusiv din surse de energie alternativă, a fost inaugurată aseară în comuna Pianu, judeţul Alba. Stâna va fi introdusă în circuitul turistic, dar va deservi şi comunitatea locală. Sursa: Mihaela Moraru
Stâna a fost ridicată de la zero anul acesta de Primăria Pianu din fonduri extrabugetare. Clădirea este construită din lemn, iar înăuntru este placată cu faianţă, pentru a asigura condiţii de igienă cât mai bune.
Toată energia electrică necesară funcţionării este asigurată de un sistem cu panouri solare şi o turbină eoliană, investiţia pentru sistemul de alimentare fiind de 28.000 de euro, bani asiguraţi de primăria din localitate şi Consiliul Judeţean Alba.
Din primăvară până la începutul iernii, aici va locui ciobanul comunităţii, Nicolae Ganea, un tânăr de 35 de ani, împreună cu soţia sa şi cele două fete. Turiştii vor putea să vină să îi vadă lucrând, să înveţe câteva secrete, să ia o gustare caldă şi, bineînţeles, să cumpere produse.
"De la 14 ani suntem ciobani, iar de opt ani suntem aici în păşunea asta. Am mai fost şi în alte părţi. Noua stână este foarte bună, mai ales după cum a fost până acuma. Acolo n-ai avut curent, n-ai avut... Era o stână veche. Aicea o să stăm pentru vară, adică stăm până băgăm oile în sat, până în decembrie sau până la 1 ianuarie şi apoi mergem în sat. Stăm în Pianu de Sus, avem casă", a declarat ciobanul.
„Suntem pregătiţi”
Deocamdată nu a lucrat nici cu instalaţii de energie alternativă şi nici nu a primit turişti la vechea stână, dar este convins că se va descurca.
"Noi nu avem treabă cu instalaţiile de curent. Ele îşi fac datoria acolo. Nu ne-a instruit nimeni până acuma, dar ne-o învăţa. Până acum n-am primit turişti, dar suntem pregătiţi oricum. Oricine poate să vină. Depinde fiecare ce vrea să vadă, ce vrea să înveţe. Unul poate vrea