17 dintre ei primesc o "alocaţie de tranziţie" situată între 40 şi 65% din fostul salariu (care începea de la 20.300 euro) până ce îşi vor găsi o slujbă remunerată cu o sumă echivalentă celei câştigate
"Pentru menţinerea independenţei", dar şi pentru "a nu se arunca asupra primei oferte de muncă ieşite în cale", 17 dintre foştii membri ai Comisiei Europene (CE) primesc, lunar, între 40 şi 65% din salariul încasat când erau în funcţie. Aceasta este explicaţia oferită de un purtător de cuvânt al CE, în urma dezvăluirii că foştii comisari primesc încă un total de 96.000 euro pe an. Cât timp este în funcţie, un comisar primeşte minimum 20.030 euro pe lună. Potrivit declaraţiei de avere, fostul comisar român, Leornard Orban, a încasat 214.870 euro în 2009. Cei care mai primesc bani din bugetul UE nu s-au retras din activitate, ci au alte joburi, dar nu unele potrivit "rangului" la care i-a ridicat faptul că s-au numărat în colegiul de comisari UE la un moment dat. Cine a fost comisar peste 15 ani are dreptul la 65% din salariu, cine are o vechime între 5 şi 10 ani - 55%, iar cei cu un mandat de cel puţin doi ani - 40%.
Banii sunt "plătiţi tuturor comisarilor (care şi-au încheiat mandatul - n.r.), doar dacă nu cumva îi refuză", a explicat purtătorul de cuvânt al CE, Michael Mann, care nu a oferit o listă completă cu cei 17 şi cât primeşte fiecare. Totuşi, Agenţia France Presse (AFP) a dezvăluit câteva nume ale celor aflaţi încă pe ştatul de plată al CE, deşi nu mai sunt comisari.
Doi dintre ei, irlandezul Charlie McCreevy (comisar pentru Piaţă Internă între 2004 şi 2010) şi maltezul Joe Borg (Pescuit) încasează câte 11.000 euro pe an din partea CE. Primul este membru al consiliului de administraţie al operatotului aerian low-cost Ryanair, iar cel de-al doilea lucrează pentru o firmă de consultanţă din Bruxelles (FIPRA).
Plătiţi în continuare de căt