Deşi copiii excepţional de talentaţi au la fel de multe şanse de reuşită în viaţă precum copiii normali, doar 3% dintre cei supradotaţi reuşesc cu adevărat în viaţă, se arată într-un studiu realizat în Marea Britanie, publicat de dailymail.com Sursa: HEPTA
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 210 copii supradotaţi şi a aratat că doar 3% dintre aceştia au reuşit să împlinească promisiunile din copilărie. Doar jumătate dintre ei au avut, „succes convenţional” cum îl descrie autoarea studiului, profesoara Joan Freeman.
”La vârsta de 6-7 ani, copiii supradotaţi au un potenţial pentru a face lucruri incredibile, dar mulţi dintre ei sunt implicaţi în situaţii în care potenţialul lor nu este exploatat” declară aceasta.
Autoarea studiului a urmărit evoluţia copiilor supradotaţi în domenii precum matematică, artă sau muzică din 1974 până în prezent. Mulţi dintre cei care nu au reuşit să exceleze fie pentru că au fost privaţi de copilărie, au fost supuşi unei presiuni prea mari din partea părinţilor sau au fost despărţiţi de prieteni, ajungând să aibă tot mai puţini apropiaţi.
Un exemplu în acest sens este Andrew Halliburton, un tânăr din Marea Britanie, care studia la vârsta de opt ani matematica la nivel de liceu. Acesta a ajuns să lucreze pentru McDonald’s ca vânzător de hamburgeri după ce a renunţat la studiile universitare.
Parte a problemei copiilor supradotaţi este faptul că ei pot excela cu uşurinţă în multe domenii şi mulţi trebuie să încerce câteva opţiuni înainte de a se decide asupra unei singure discipline, se precizează în acelaşi studiu. Doar 3% dintre copii supradotaţi reuşesc în viaţă