O delegaţie a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” a fost prezentă zilele trecute, la Universitatea din Pecs din Ungaria pentru a achiziţiona un aparat ultra-performant, care este folosit în tratamentul pacienţilor cu boala Alzheimer pentru a măsura impulsurile generate la nivelul creierului uman.
Pornind de la premisa că fenomenul de îmbătrânire este un proces a cărui parametri pot fi modificaţi, cu scopul de a-l încetini, Universitatea din Pecs, împreună cu Institutul de Cercetare Bay-Logi din Miskolc şi Institutul de cercetare în nano-bio tehnologii din Miskolc, au dezvoltat un dispozitiv capabil să efectueze simultan măsurători ai unor parametri legate de viteza de reacţie a creierului (a impulsului nervos), tremurul dezvoltat de mână, funcţionalitatea sistemului cardio-vascular precum şi cel al sistemului nervos vegetativ.
Rezultatele obţinute în urma unei astfel de măsurători, fac posibilă identificarea în fază incipientă a unor posibile schimbări sau tendinţe de boală a persoanei în cauză astfel încât acesteia să i se poată recomanda un nou stil de viaţă (modus vivendi), care să prevină apariţia sau dezvoltarea unei boli propriu-zise.
Aparatul va fi adus la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, în cursul lunii viitoare, pentru a fi folosit în cadrul Centrului de Tratament şi Cercetare al bolii Alzheimer, din comuna Socodor, judeţul Arad.
“De asemenea, în cursul lunii octombrie, va veni la UVVG un reprezentant al Institutului de Cercetare în bio-ciberenetică din Ungaria, institut care a dezvoltat un dispozitiv pentru tratarea pacienţilor cu boala Alzheimer, bazat pe bio-rezonanţă”, a precizat Aurel Ardelean, rectorul UVVG.
Acest ultim dispozitiv este deja utilizat în mai multe centre de tratament al pacienţilor de Alzheimer din Ungaria şi va fi donat Centrului de Tratament şi Cercetare al pacienţilor Alzheimer din Socodor