Marea Britanie a angajat mai multe fonduri pentru salvarea băncilor în perioada de criză decât pentru orice alt proiect din istoria ţării cu excepţia războaielor mondiale, scrie Bloomberg. Iar costurile continuă să crească în condiţiile în care guvernul încearcă să găsească modalităţi de a-şi primi banii înapoi.
În timp ce băncile americane, franceze şi elveţiene au returnat fondurile primite, Marea Britanie nu a primit nimic înapoi din cele 66 de miliarde de lire sterline (77 mld. euro) alocate pentru salvarea Royal Bank of Scotland Group Plc şi Lloyds Banking Group Plc. Plăţile anuale în contul dobânzii pentru datoria înregistrată în urma achiziţionării unor participaţii majoritare în cadrul băncilor se ridică la circa 3,2 miliarde de lire sterline, conform estimărilor JPMorgan Chase.
Suma este similară celei plătite de contribuabilii britanici pe operaţiunile militare din Afganistan de anul trecut şi depăşeşte suma aşteptată a fi obţinută dintr-o taxă propusă asupra băncilor. Deşi guvernul ar vrea să vândă participaţiile, acesta nu poate pentru că acţiunile fluctuează sub nivelul preţului plătit de stat pentru ele. În plus, o comisie guvernamentală nu va decide pentru încă un an dacă va separa operaţiunile de retail de cele de investment banking în cadrul celor mai mari creditori ai Marii Britanii.
Analiştii şi investitorii au păreri împărţite cu privire la cât timp îi va lua guvernului să vândă participaţiile, estimările variind între 3 şi 8 ani. Guvernul nu va începe vânzarea cel puţin până când comisia nu-şi va anunţa concluziile pentru că acestea ar putea afecta valoarea băncilor.
Fondurile obţinute din vânzări ar fi extrem de utile primului-ministru David Cameron. Coaliţia sa este presată să rezolve problema unui deficit care a atins un nivel record de 11% din PIB în anul încheiat în martie.
"Alegerea momentului în care vor încep