Un proiect de OUG prevede că fuziunea societăţilor care vor forma Electra se poate realiza chiar dacă toată lumea se opune
Proiectul reactoarelor 3 şi 4 riscă să fie îngropat, iar preţul MW va creşte de la 28 euro, în prezent, la 45 euro
Premierul a respins de trei ori proiectul. Astăzi se discută pentru a patra oară
În ciuda numeroaselor proteste de până acum şi a anchetei derulate de Consiliul Concurenţei, guvernanţii vor să înfiinţeze cu orice preţ Electra, chiar dacă acest lucru înseamnă îngroparea proiectului reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi scumpirea preţului MW de la 28 euro (preţ reglementat de 120-125 lei/MW), cât este în prezent, la 45 euro.
Surse guvernamentale au declarat pentru Curierul Naţional că fosta conducere a Ministerului Economiei a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se modifică şi completează Legea 31/1990 privind societăţile comerciale, astfel încât mamuţii energetici naţionali Electra şi Hidroenergetica se pot înfiinţa chiar dacă toată lumea se opune. "Formularea unei opoziţii în temeiul alin. (1) nu are ca efect suspendarea executării fuziunii sau divizării şi nu împiedică realizarea fuziunii sau divizării", se precizează la alin. (3) al art. 243.
Cu alte cuvinte, opuneţi-vă voi "în termen de 30 de zile de la data publicării proiectului de fuziune sau de divizare în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a", că noi tot ce ştim facem.
Mai grav este că prevederile art. 243 se aplică şi creditorilor societăţilor comerciale - persoane juridice române sau societăţi europene cu sediul în România - care iau parte la fuziune. "Orice astfel de creditor, care deţine o creanţă certă, lichidă şi anterioară datei publicării proiectului de fuziune, nescadentă la data publicării proiectului şi care nu deţine deja garanţii sau privilegii adecvate pentru satisfacerea creanţei sale, p