Contractele de mandat ale directorilor companiilor aflate sub subordinea Ministerului Transporturilor vor fi modificate, astfel încât să se stipuleze că ei vor răspundede îndeplinirea ţintelor specifice prevăzute de acordul cu Fondul Monetar Internaţional, potrivit şefei de la Transporturi, Anca Boagiu.
"Am luat această decizie pentru a stopa situaţiile în care companiile angajau cheltuieli aberante sau nu participau la demersurile de reducere a cheltuielilor publice, deşi cele mai multe dintre ele înregistrează pierderi şi trebuie restructurate. Directorii acestor companii sunt din acest moment şi ei responsabilizaţi în privinţa actului managerial şi vor răspunde prin contractul de mandat de îndeplinirea ţintelor specifice prevăzute de acordul cu FMI", a declarat ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, într-un comunicat de presă.
Decizia ministrului survine în urma discuţiilor cu premierul Emil Boc cu privire la condiţionalităţile acordului dintre Guvernul României şi FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.
FMI monitorizează managementul următoarelor companii în suordinea statului: Compania Naţională de Căi Ferate CFR, Societatea Naţională de Transport CFR Călători, Compania Naţionala a Huilei, Termoelectrica, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Metrorex, CFR Marfă, Electrocentrale Bucureşti, Societatea Comercială Electrificare CFR şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare. Şase dintre aceste companii de stat se află în subordinea ministerului condus de Anca Boagiu.
România are în derulare, din prima parte a anului trecut, un acord pe doi ani cu FMI, UE, Banca Mondială şi BERD pentru împrumuturi externe în valoare totală de 19,95 miliarde de euro. Şeful statului Traian Băsescu a declarat în discursul din Parlament că România va încheia un nou acord cu FMI la expirarea celui actual, discuţiile preli