Daunele cerute în procesele deschise de oamenii nemulţumiţi de disponibilizări, salarii şi pensii vor găuri bugetul pentru mulţi ani.
Tot mai mulţi români capătă curaj să lupte cu statul pentru a-şi obţine înapoi drepturi pe care le consideră încălcate. Modificările legislative în domeniul salarizării, al pensiilor, precum şi disponibilizările din sistemul public au creat un val uriaş de nemulţumiţi, hotărâţi să îşi recupereze drepturile prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. Numărul celor care aleg calea instanţei în bătălia cu statul a crescut atât de mult, încât există instanţe de judecată sufocate de numărul proceselor privind litigiile de muncă. În despăgubirile pe care le cer, oamenii solicită daune morale aproape egale cu daunele materiale. Câştigarea proceselor şi despăgubirea justiţiabililor la nivelul solicitat ar putea greva serios bugetul statului pentru mulţi ani. Amintim aici faptul că pentru unele drepturi salariale încălcate magistraţilor prin modificările legislative din anii trecuţi, statul a fost deja condamnat de instanţe, despăgubirea acestora făcându-se eşalonat "pe ani", din cauza goliciunii vistieriei statului. Acum, iată că s-au îndreptat împotriva statului, pe calea instanţei, poliţişti, diplomaţi, militari, funcţionari publici contestând fie modul în care le-au fost recalculate pensiile, fie modul de încadrare pe legea salarizării unice, fie reducerea cu 25% a veniturilor salariale, după cum ne-a precizat preşedintele Tribunalului Bucureşti, judecătoarea Mona Lisa Neagoe.
"Românii au conştientizat că au acces la justiţie şi că-şi pot valorifica drepturile recunoscute de lege prin introducerea acţiunilor în instanţe. Nemulţumirile sunt legate de durata procedurilor şi de practica neunitară. Durata procedurilor este afectată de lipsa de resursă umană, de portiţele legale care permit părţil