Scriitoarea germană originară din România, aflată pentru prima oară în ţară după decernarea prestigioasei distincţii în 2009, este acelaşi om ca întotdeauna. Autoarea Herta Müller şi-a început ieri programul vizitei de două zile la Bucureşti printr-o întâlnire cu jurnaliştii şi un dialog cu filosoful Gabriel Liiceanu la Ateneu.
Scriitoarea germană laureată în 2009 cu Premiul Nobel Herta Müller a avut ieri, după doi ani de la precedenta vizită în România, prima sa întâlnire cu cititorii şi ziariştii români după ce a primit cea mai prestigioasă distincţie din câmpul literaturii.
Mai citeşte şi:
Sub presiunea Securităţii
Oskar Pastior, „vinovatul fără vină“
Şeful securiştilor care au urmărit-o pe Herta Muller: „Are o psihoză. Fabulează mult!”
Îmbrăcată discret, complet în negru, scriitoarea s-a comportat la fel de direct şi de dezinhibat ca întotdeauna.
Răspunsurile au venit pe un ton cald şi natural, iar atunci când întrebările o dezamăgeau sau le considera nepotrivite, Herta Müller le-a ignorat pur şi simplu, refuzându-le sec. Scriitoarea îşi însoţea discursul cu gesturi largi, iar atunci când nu îşi găsea cuvintele în română, vorbea în germană, ajutată fiind de filosoful Gabriel Liiceanu.
„Securiştii nu s-au dizolvat în aer"
„Premiul Nobel nu m-a schimbat decât pe dinafară, nu şi pe dinăuntru", a răspuns, de altfel, scriitoarea întrebării puse de „Adevărul", despre felul în care i-a schimbat viaţa decernarea Premiului Nobel. „Vedeţi, acum sunt aici. Nu mai scap de conferinţe de presă, şi asta peste tot unde mă duc. Asta este, într-adevăr, o schimbare, data trecută venirea mea n-a interesat atât de multă lume", a spus scriitoarea. „Dar eu cu mine însămi şi cu prietenii, în viaţa mea particulară, nu s-a schimbat nimic. E la fel ca înainte", a adăugat Herta Müller. Nici în ce priveşte activitatea propriu-zis