Anual, peste trei milioane de oameni din 130 de ţări susţin examenul de engleză Cambridge. Studiile în străinătate sau obţinerea unui job în afara ţării devin aproape imposibile fără un certificat de limbă străină.
Anii de liceu sunt cei mai potriviţi pentru a obţine certificatele de cunoştiinţe lingvistice. Cu cât momentul examenului pentru certificat este amânat, cu atât perioada de pregătire devine mai grea. În acest moment, toate universităţile din străinătate şi multe dintre companii cer studentului sau viitorului aplicant atestat care să arate că se descurcă să studieze sau să lucreze într-o limbă străină.
IELTS, cerut mai ales în Europa
Pentru limba engleză cele mai căutate sunt certificatele Cambridge, IELTS şi TOEFL. Examenele Cambridge de engleză generală sunt cele mai dificile. Odată obţinut un astfel de certificat îţi este recunoscută atestarea lingvistică de-a lungul întregii vieţi, spre deosebire de TOEFL - certificatul american - valabil doar doi ani.
Cel de-al treilea certificat de engleză, IELTS, situat între primele două ca grad de dificultate, poate fi luat în considerare de angajatori sau universităţi şi după doi ani, însă doar dacă este însoţit de dovada că aplicantul şi-a menţinut în mod activ cunoştinţele de engleză. Evaluarea se notează cu note de la 1 la 9, la patru secţiuni: Ascultare, Citit, Scris şi Vorbit.
Criteriu real pentru emigrare
Mădălina Penciu are 23 de ani şi este proaspăta licenţiată a Universităţii Westminster din Marea Britanie. A susţinut examenul IELTS după ce a terminat liceul în România. Ea spune că certificatul a fost principalul criteriu de admitere la facultatea britanică. „Nu a fost un examen de admitere propriu zis, pentru că examenul de bacalaureat este recunoscut internaţional. Majoritatea facultăţilor, pentru a mă accepta la curs, au pus condiiţiile urmatoare: bacalaureat cu echiv