Comisia Europeană vrea să controleze veniturile funcţionarilor de stat din zona euro pentru a nu afecta competitivitatea şi stabilitatea preţurilor. Miniştrii de Finanţe s-au întâlnit ieri cu preşedintele UE, Herman Van Rompuy, pentru a discuta despre sancţiunile împotriva ţărilor care încalcă regulile zonei euro.
Negocierile de ieri se anunţau dificile, după ce ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, a trimis o scrisoare celor 26 de omologi şi lui Herman Van Rompuy în care pledează pentru sancţiuni la adresa statelor care încalcă în mod repetat regulile Pactului de Stabilitate. Propunerile în acest sens vor fi prezentate mâine de către preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi de către comisarul pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn. Sancţiunile ar urma să fie aplicate ţărilor care nu reuşesc să-şi reducă datoriile publice mai mari de 60% pe o perioadă de trei ani. Sancţiunea ar echivala cu 0,1% din PIB.
Citiţi şi:
„Austeritate" cu salarii mai mari la stat
România, campioană la concedieri în UE, până la finalul lui 2010
Şi statele care depăşesc deficitul bugetar de 3% ar fi penalizate cu 0,2% din PIB. Iniţial, aceste sume vor fi vărsate într-un depozit special, urmând ca, în funcţie de măsurile luate de statele respective, să fie returnate sau să se transforme în penalităţi. În ultimul caz, banii vor fi împărţiţi între statele care au fost „mai cuminţi". Olli Rehn speră că stratele membre şi Parlamentul European vor aproba aceste măsuri până în vara anului 2011.
Schäuble marşează dincolo de propunerile CE şi reafirmă dorinţa Germaniei ca statelor care încalcă în mod repetat regulile să le fie suspendate fondurile structurale şi pentru agricultură, precum şi dreptul de vot în Consiliul de Miniştri, pentru cel puţin un an.
Două tabere
Ca de obicei, noile reguli bugetare