Preţul argintului a urcat la maximul ultimilor 30 de ani pe fondul deprecierii dolarului, care a condus la o creştere a cererii pentru metalele preţioase ca active alternative.
Aurul a avut o evoluţie similară, preţul depăşind pragul de 1.300 de dolari uncia (46 de dolari, 35 de euro gramul).
Argintul s-a apreciat cu 27% anul acesta, iar aurul a câştigat 18% faţă de începutul anului, depăşind performanţele obţinute de acţiuni, de titlurile de trezorerie şi de majoritatea metalelor industriale, scrie Bloomberg.
La sfârşitul săptămânii trecute dolarul coborâse la cel mai scăzut nivel de după luna februarie în raport cu un coş valutar alcătuit din şase monede importante, în condiţiile în care banca centrală americană (Fed) menţine costurile de creditare jos şi se apropie tot mai mult de noi măsuri de relaxare a politicii monetare pentru ajutorarea economiei.
Aurul şi argintul merg tot în sus
"Ai suficient spaţiu de manevră pe aur", a spus Michael Guido, directorul de vânzări pentru fonduri de hedging din cadrul Macquarie Bank din New York. "Nu există motiv de teamă că dobânzile vor creşte, iar dolarul s-a întors din nou pe declin. Argintul nu a doborât niciun record şi vom vedea o continuare a creşterii preţului".
Contractele futures pe argint cu scadenţa în decembrie au crescut în ultima zi a săptămânii trecute cu 18,6 cenţi, respectiv 0,9%, înainte de a se stabili la un preţ de 21,399 dolari uncia (75 de cenţi gramul) la bursa de mărfuri Comex din New York. În timpul aceleiaşi şedinţe bursiere, preţul a atins un nivel de 21,48 dolari, maximul de după octombrie 1980.
Contractele futures pe aur cu livrare în decembrie s-au apreciat vineri cu 1,8 dolari, respectiv 0,1%, până la 1.298,1 dolari. Anterior, în aceeaşi zi metalul galben urcase până la un nivel record de 1.301,60 dolari.
În decursul săptămânii trecute, argintul a câ