Încă nu se poate pune problema ca un executiv român, care primeşte chiar şi un pachet de beneficii de expat, să încaseze venituri anuale de un milion de euro, la fel cum fac cei care conduc afaceri din sediile centrale ale multinaţionalelor europene sau americane, spun specialiştii în resurse umane.
"Executivii de top români ar putea ajunge la asemenea salarii când vor coordona afaceri prezente în 20 de ţări şi vor avea cifre de afaceri de peste un miliard de euro. În opinia mea, singura companie care avea potenţial de dezvoltare şi al cărei executiv ar fi putut ajunge la această sumă era Rompetrol, dar a fost vândută. Nu avem companii româneşti cu asemenea potenţial, nu avem o companie proprie de petrol, de exemplu", este de părere Alina Popescu, reward manager în cadrul companiei de consultanţă în management Hay Group România, care realizează în fiecare an studii salariale.
Pe de altă parte, există persoane în România care au câştigat anul trecut peste un milion de euro. Cel mai bine plătit avocat a câştigat anul trecut aproape 3 milioane de euro, adică 250.000 de euro pe lună, potrivit informaţiilor de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, echivalentul pachetului salarial oferit celui mai bine plătit CEO plasat de headhunteri. Şi brokerii care primeau, pe lângă salariile fixe, comisioane de tranzacţionare şi care intermediau tranzacţii mari ajungeau destul de uşor la venituri comparabile cu cele ale executivilor străini.
"Salariile executivilor români sunt încă mai mici faţă de salariile câştigate de executivii care ocupă aceleaşi poziţii în alte ţări. Dat fiind şi contextul economic, e destul de evident faptul că sunt foarte puţin probabile creşterile salariale semnificative, indiferent de domeniu sau scară ierarhică. În domeniul avocaturii sau în domeniul bancar, spre exemplu, diferenţele de salarizare vor fi ceva mai mici între român