Ediţia curentă a FP România publică un elocvent reportaj din Chongqing, cel mai mare oraş chinez, care creşte într-un mod scăpat de sub orice control. Sunt vremuri bune pentru Chongqing, căminul a deja 32 de milioane de oameni şi care creşte atât de repede încât hărţile sale sunt învechite chiar la data tipăririi.
Fragment din articolul Chicago pe Yangtze, publicat în dosarul Indexul oraşelor globale, din ediţia FP România nr. 18 (septembrie/ octombrie 2010).
Yan Qi şi-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei locuind cu bunicii ei într-un sat de munte din suburbiile care sunt acum oraşul cu cea mai rapidă dezvoltare din lume. Ploua mereu, îşi aminteşte ea, şi nu prea părea să se întâmple multe lucruri. Cum nu exista niciun pod pentru a traversa rapidul râu Yangtze pentru a ajunge în centrul oraşului vecin - astăzi la doar 40 de minute distanţă cu maşina - era nevoie de mai multe ore cu un autobuz de cursă lungă.
Oraşul de 32 de milioanede oameni
Astăzi, Yan Qi lucrează nu departe de locul unde a crescut, la sediul propriei companii, aflat pe o proprietate vastă la nord de Chongqing. La 43 de ani, ea este una dintre cele mai bogate femei din ţară, un magnat al restaurantelor, cu peste 90 de localuri în 26 de provincii îndepărtate, de la modeste magazine de tăiţei la luxoase săli de banchet. Când ne-am întâlnit în această primăvară, la noul complex al companiei sale de 30 de milioane de dolari, Yan Qi s-a arătat modestă cu privire la bunul mers al afacerii sale. „În vremuri bune sau în vremuri rele, chinezii mănâncă", mi-a spus, „şi mai ales în vremuri bune".
Sunt, într-adevăr, vremuri bune pentru Chongqing, căminul a deja 32 de milioane de oameni şi care creşte atât de repede încât hărţile sale sunt învechite chiar la data tipăririi. Municipalitatea în plină dezvoltare - un centru urban dens înconjurat de districte rurale î