Intr-o carte nou lansata, "The O2 Diet" (dieta cu oxigen), nutritionistul Keri Glassman explica principiile acestui tip de alimentatie ce are avantajul ca, in timp ce lupta cu radicalii liberi, cei mai de temut dusmani ai organismului, favorizeaza scaderea in greutate, fara ca organismul sa sufere in vreun fel.
Radicalii liberi sunt rezultatul tuturor proceselor metabolice din organism, sunt toxici, iar aparitia lor in organism este determinata, in plus, si de poluare, de stres, de alimentatie, acestia fiind produsi si in urma efortului fizic, a fumatului si a radiatilor ultraviolete.
Radicalii liberi produc imbatranirea celulara, stimuleaza depunerea de grasimi, afecteaza activitatea normala a organelor, tulburand procesele celulare. Radicalii liberi sunt responsabili de producerea mutatiilor la nivelul AND-ului.
Acest rau major poate fi combatut prin consumul de antioxidanti naturali, antioxidanti ce stau la baza acestei diete. Antioxidantii se gasesc in orice celula si protejeaza organismul de distrugerile provocate, la nivel celular, de radicalii liberi.
Acest tip de alimentatie pledeaza pentru consumul a circa 30.000 de puncte ORAC pe zi, de zece ori mai mult decat in cadrul unei diete clasice, care se invarte in jurul valorii de 3.000 de puncte. Punctele ORAC reprezinta capacitatea de absorbtie a radicalilor liberi, iar numarul lor difera de la un produs la altul.
In cadrul acestei diete sunt preferate alimentele foarte bogate in antioxidanti, care intineresc fiecare celula, fie ca este vorba despre celulele pielii sau cele ale organelor interne.
O asemenea cantitate de antioxidanti, 30.000 de puncte ORAC, este capabila sa netezeasca riduri, sa topeasca depozitele adipoase, sa limpezeasca mintea si sa blocheze forme incipiente de cancer. In plus tonifica tot sistemul cardiovascular, intensi