Preşedintele rus Dmitri Medvedev şi omologul său chinez, Hu Jintao, au inaugurat oleoductul „Siberia Orientală-Oceanul Pacific“. Moscova şi Beijingul au semnat un set de acorduri economice şi o adevărată foaie de parcurs în domeniul energetic pentru următorii 20 de ani.
Aflat în vizită în China, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, şi omologul său, Hu Jintao, au apăsat simbolic, ieri, pe butonul ce pune în funcţiune conducta prin care va curge petrol din Siberia de Est în China, şi a cărei exploatare comercială va începe în ianuarie anul viitor. Celor doi şefi de stat li s-a demonstrat în timp real cum s-a efectuat sudura ultimei joncţiuni a conductei.
Prin acest oleoduct vor fi transportate 15 milioane de tone de petrol pe an către partenerul chinez.
Unul dintre subiectele aprig negociate a fost preţul la gaz. China nu vrea să cumpere gaz la preţul mediu din Europa. Problema a rămas, deocamdată, în suspans, dar părţile au convenit ca până la mijlocul anului viitor să fie soluţionată, a declarat vicepremierul rus, Igor Secin. Ieri, concernul rusesc Gazprom şi Corporaţia de Stat Chineză de Gaze şi Petrol au semnat un document referitor la condiţiile livrărilor de gaze.
Medvedev, în căutare de noi pieţe
Vor fi construite două gazoducte cu capacitatea totală de 63 de miliarde de metri cubi de gaz pe an. Acest volum este aproximativ egal cu cel al livrărilor prin South Stream.Rusia este interesată de crearea în Extremul Orient a unui nou centru energetic regional pe baza zăcămintelor din Siberia, pentru a-şi diversifica exportul şi a cuceri noi pieţe. Acordurile cu unul dintre liderii mondiali ai consumatorilor de resurse energetice, China, reprezintă un pas în acest sens, scrie presa rusă.
Cu atât mai mult cu cât SUA, Coreea de Sud, Japonia şi China deja cumpără gaze şi petrol ruseşti. Urmează la rând în jur de zece ţări din regiu