Marele regizor francez Claude Lelouch, premiat în 1966 cu Oscar şi Palme dʹOr pentru „Un bărbat şi o femeie", s-a aflat zilele acestea la Bucureşti cu ocazia premierei celui mai recent film al său, „Iubiri din trecut", turnat în România.
Adoua zi după vizionarea de gală, Claude Lelouch a invitat câţiva jurnalişti la micul dejun. În timpul întâlnirii informale, la o cafea şi un croissant, mic dejun tipic franţuzesc, discuţiile s-au purtat în jurul noului film, dar şi al altor pelicule realizate de regizor într-o carieră de peste 50 de ani. Bombardat cu întrebări din toate părţile, Claude Lelouch a răspuns cu amabilitate şi mult umor curiozităţii jurnaliştilor români. „De ce întotdeauna filmele dumneavoastră au, ca la matematică, combinări de un bărbat şi o femeie, de o femeie şi mai mulţi bărbaţi, de un bărbat şi mai multe femei?", l-am întrebat. Amuzat, Claude Le-louch a răspuns: „Suntem cam 6 miliarde de oameni pe planetă şi în această lume se pot crea nenumărate combinaţii. Viaţa noastră este ca un film. Fiecare dintre cei şase miliarde crede că el joacă personajul principal, iar pe ceilaţi îi vede ca pe nişte figuranţi. Eu acum fac figuraţie pentru dumneavoastră, iar dumneavoastră pentru mine. Adevărul este însă că nu există decît un singur regizor, Marele Regizor de deasupra noastră pentru care toţi suntem figuranţi, dar care, nu ştiu cum reuşeşte, ne regizează foarte bine. El este şi cel care pune la cale toate combinaţiile posibile dintre noi, actorii".
„Ca să ajung la Moscova, în 1957, am intrat în Partidul Comunist"
Pentru că îşi priveşte până şi propria existenţă ca pe un lung- metraj, Claude Lelouch îşi comenta o zi din viaţă ca un critic de film. „Mă trezesc dimineaţă după un coşmar. Tocmai ce am experimentat pe pielea mea un film horror. Mă scol din pat, fac un duş şi ies până la băruleţul din colţ să-mi beau cafeaua de dimineaţ