Nu suferă doar persoanele care sforăie, ci şi cele din jur care nu pot dormi.
Sforăitul, zgomotul de motor Diesel pornit din gâtlejul unora, înseamnă şi scăderea sănătăţii şi un teribil disconfort pentru cei din jur care sunt condamnaţi la insomnii, neputând să doarmă din pricina "scandalului" din gura sforăitorului care doarme alături ca lemnul.
Un lucru este cert, oamenii obezi sforăie. Însă şi altă concluzie se desprinde din studiile legate de acest necaz. De la 45-50 de ani apare nu numai sforăitul dar şi aşa-numita apnee, care înseamnă întreruperea respiraţiei în somn. Bineînţeles că nu sunt scutiţi de sforăit nici tinerii, ba intră în categoria sforăitorilor şi copiii.
Revenind la cei trecuţi de 50 de ani, îmbătrânesc ţesuturile vălului palatin şi fibrele elastice din cerul gurii dispar fiind înlocuite de fibre cu colagen de calitate inferioară. Musculatura din cerul gurii este relaxată, aşa că, în curentul de aer al respiraţiei, flutură precum un drapel ţesuturile înmuiate din cerul gurii. De asemenea, flutură în curentul respiraţiei şi "omuşorul" din cerul gurii.
La sforăit se adaugă şi unele obstrucţii în nas. Cu alte cuvinte micşorarea suprafeţei de respiraţie, oferită de nări. La sforăit, la împiedicarea curentului de aer în nas contribuie şi deviaţia de sept. Acel perete strâmb ce desparte nările unor oameni. Corectarea se face chirurgical, prin rearanjarea acestui perete dintre nări.
Dar, împiedicarea curgerii aerului prin nas apare şi din cauza unor rinite hipertrofice. Iată unul dintre motive. Oamenii care îşi pun în mod repetat şi zilnic picături în nas produc astfel o vasodilataţie, dar obiceiul exagerat al picăturilor duce la uscarea mucoasei nasului şi la creşterea acestui strat de mucoasă care împiedică o respiraţie normală.
Iată însă şi alte cauze ale apariţiei sforă