Diriginţii au avut de trecut primul test al nemulţumirilor şi îngrijorărilor legate de şcoală la şedinţele cu părinţii noilor sau vechilor lor elevi. Cine are grijă să nu se bată copilul meu la şcoală? Dar de ce luăm atâtea caiete speciale? Sunt câteva dintre primele întrebări ale părinţilor la început de şcoală.
Şcoala nr. 197 din Bucureşti - prima şedinţă cu părinii din noul an şcolar pentru clasa a V-a. E prima dată când elevii vor avea mai mulţi profesori, materii mai complicate, metode de predare diferite. Diriginta Alina Dicu trebuie să susţină prima „lecţie" pentru părinţi. Le prezintă regulamentul de ordine interioară, dascălii şi structura anului şcolar.
Apoi vin problemele legate de siguranţa copiilor şi puţinele întrebări legate de pauze. Deja se iveşte prima problemă. „Laptele este mai mereu stricat, iar cornul...nu ştiu de ce îl mai aduce", spune supărată mamica unui băiat de clasa a V-a. Odată spartă gheaţa, nemulţumirile publice se înmulţesc.
„Referitor la securitate am înţeles că băieţii mai mari din clasele a VII-a şi a VIII-a se iau de cei mai mici. Băiatul meu a luat deja o palmă pentru că nu a vrut să iasă de pe terenul de fotbal", spune Stana, mama unui elev. Diriginta încearcă să dea câteva sfaturi. „Dacă se întâmplă astfel de incidente elevul trebuie să anunţe imediat profesorul. Este foarte bine că mi-aţi spus ce s-a întâmplat şi o să iau măsuri", o linişteşte Alina Dicu. „Primăria trebuie să asigure securitatea în şcoli. Ar trebui montate camere video şi astfel nu vor mai fi probleme", adaugă părintele. Directorul adjunct al şcolii, Sergiu Gârleşteanu, dă asigurări că, în curând, vor fi montate sisteme de supraveghere în curtea şcolii şi pe coridoare.
Manuale gratuite, dar rupte
O altă problemă a părinţilor este legată de manuale. „Trebuie să cumpărăm unele cărţi. Este adevărat că le primesc gratuit, dar unele sun