Ţările europene subestimează în permanenţă amploarea problemelor lor bugetare, nefăcând niciodată destul în acest sens, a apreciat, luni, preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, transmite AFP.'Impresia mea este că, în domeniul controlului politicilor bugetare, politici bugetare solide, nu facem niciodată tot ce este posibil', a declarat Trichet la Bruxelles, în faţa deputaţilor europeni.'Este o subestimare permanentă a ceea ce este necesar în acest domeniu
Ţările europene subestimează în permanenţă amploarea problemelor lor bugetare, nefăcând niciodată destul în acest sens, a apreciat, luni, preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, transmite AFP.
'Impresia mea este că, în domeniul controlului politicilor bugetare, politici bugetare solide, nu facem niciodată tot ce este posibil', a declarat Trichet la Bruxelles, în faţa deputaţilor europeni.
'Este o subestimare permanentă a ceea ce este necesar în acest domeniu, mai ales în cadrul zonei euro', a adăugat Trichet, care consideră că ţările europene subestimează amploarea problemelor lor şi a drumului de parcurs pentru redresarea finanţelor publice.
Însă acum, după criza datoriilor care a afectat zona euro în primăvară, 'toată lumea ştie că este important' să se acţioneze respectând criteriile europene privind datoria şi deficitul public, a adăugat Trichet, care s-a pronunţat pentru instaurarea unor mecanisme stricte de prevenire şi sancţionare a derapajelor.
El a insistat asupra necesităţii ca guvernele europene să respecte atât limitele de deficit, cât şi cele ale datoriilor publice. 'Criteriul datoriilor a fost ocolit prea mult' în trecut, însă 'trebuie să mizăm pe amândouă', a apreciat el. 'Este important să redresăm situaţia', a adăugat el.
Pactul de Stabilitate prevede, teoretic, penalizări pentru ţările