Zeci de meşteri populari din ţară au venit la Târgul de Răpciune de la Iaşi, unde fac demonstraţii practice pentru vizitatori şi au ocazia să-şi vândă marfa. Târgul va fi deschis până pe 3 octombrie Sursa: Maria Craus
Produsele artizanale expuse la Târgul de Răpciune au mare căutare. Turiştii străini veniţi să vadă Palatul Culturii au zăbovit preţ de câteva ceasuri şi pe la corturile meşterilor populari. Foarte apreciate au fost păpuşelele din pănuşi şi vazele din bostan şi sfoară croşetată, coşuleţele din răchită, chimirele şi brâiele din piele.
Localnicii care nu şi-au permis să facă cumpărături au profitat de întâlnirea cu meşterii pielari pentru a-şi recondiţiona curelele vechi. Miciile reparaţii costă doar câţiva lei.
"O curea de piele ţine şi 20 de ani. Am venit de acasă cu toate ustensilele pe care le-am putut aduce şi mai fac şi reparaţii pentru cei care cer acesta. Avem căpestre şi hamuri, curele pentru câini, curele pentru oameni cu talie respectabilă şi pentru subţirei, chimire şi brâie. Mai facem şi câte o glumă cu clienţii, trebuie să le descreţim frunţile. Am adus şi cureaua de criză, care începe cu capitaliştii şi se termină cu “Aleluia!", dar şi cureaua de familie, care e foarte lungă şi se foloseşte pentru a lega soţul de soţie, ca să nu mai plece unul din ei în străinătate să facă bani şi să rămână aici cu copiii lor şi să muncească ca să le fie bine", a declarat meşterul popular Constantin Vasiliu.
Icoane, tablouri, coşuri
Cei care trec prin zona Palat vor găsi la corturile meşteşugarilor şi icoane pictate pe lemn, tablouri pictate pe pânză, pahare realizate manual, prin suflare, scaune din răchită şi coşuri pentru damigene şi diverse obiecte artizanale.
“Poate părea că eu fac repede un coş, dar practic e muncă de un an de zile dacă ne gândim prin câte etape trece răchita, de la plantarea, apărarea ei de dăunători, tăi