Conform Legii 118/30.06.2010, drepturile în valută acordate personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar au fost reduse cu 25%. Aceasta înseamnă că la calculul profitului impozabil trebuie să ţinem cont de acest nou prag de deductibilitate al valorii diurnelor în valută.
Din punct de vedere fiscal, diurna poate avea o componentă deductibilă şi una nedeductibilă. Conform Codului Fiscal, are deductibilitate limitată: "suma cheltuielilor cu indemnizaţia de deplasare acordată salariaţilor pentru deplasări în România şi în străinătate în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru instituţiile publice".
Pe de altă parte, în privinţa societăţilor comerciale cu capital privat, la nivelul acestora se recomandă să se aplice în mod corespunzător prevederile prezentei hotărâri, după cum reiese din dispoziţiile art. 17 alin. (1) din HG 518/1995 privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, cu modificările şi completările ulterioare.
Prin urmare, societăţile private nu au obligaţia acordării drepturilor prevăzute de dispoziţiile HG 518/1995 în cuantumurile prevăzute în acest act normativ, putând acorda drepturi superioare, aceasta fiind susţinută şi de prevederile alin. (2) din acelaşi articol, potrivit cărora "În situaţia în care persoanele juridice prevăzute la alin. (1) acordă drepturi superioare, cheltuielile efectuate cu această destinaţie, care se au în vedere la calcularea profitului impozabil, nu pot depăşi pe cele cuvenite personalului respectiv, în limitele şi în condiţiile stabilite prin prezenta hotărâre."
Nefiind instituită pentru societăţile private obligaţia de a aplica respectiva hotărâre de guvern în cuantumurile stabilite de aceasta, nici Legea 118/2010 nu va atrage reducerea de 25%.
C