Liderii europeni au înfiinţat încă din 2008 o comisie secretă pentru a rezolva problemele statelor din zona euro, însă deciziile au fost luate în ultimul moment. Înainte ca Grecia să-şi dezvăluie problemele, oficialii europeni încercau deja să găsească soluţii împotriva răspândirii lor. De ce nu au acţionat mai devreme?
La două luni de la colapsul gigantului bancar Lehman Brothers, care a marcat izbucnirea crizei economice globale, un grup restrâns de lideri europeni au înfiinţat o unitate operativă secretă, pe care o numeau „grupul care nu există", potrivit unui reportaj al „The Wall Street Journal".
Scopul acestei comisii exclusiviste era elaborarea unui plan pentru înlăturarea posibilităţii ca un stat din zona euro să intre în incapacitate de plată. Asta se întâmpla cu aproape un an înainte ca Grecia să dezvăluie un deficit bugetar de trei ori mai mare decât anunţase anterior. În tot acest timp, membrii grupului nu au reuşit să cadă de acord asupra unei strategii. Opiniile diferite au îngreunat atingerea unui compromis.
Întâlniri Clandestine
„Grupul care nu există" a fost condus de preşedintele Comitetului Economic şi Financiar al Uniunii Europene, funcţie care, în acea perioadă, era deţinută de Xavier Musca, oficial al Trezoreriei Franţei. În martie 2009, atunci când acesta se pregătea să se retragă, şi-a informat succesorul, Thomas Wieser, asupra îndatoririlor sale. „Apropo, există un grup care nu există", i-ar fi spus Musca lui Wieser. Comisia avea întâlniri secrete încă din noiembrie 2008. Membrii erau numai oficiali seniori din Franţa şi Germania şi membri ai Comisiei Europene (CE), ai Băncii Centrale Europene şi din biroul lui Jean-Claude Junker, premierul statului Luxemburg, care prezidează o adunare a miniştrilor de Finanţe din UE. Deseori, întâlnirile aveau loc fie la şase dimineaţa, fie la ore târzii din noapte, fiind ascunse chiar