Conform art. 18 din Codul Fiscal actualizat cu Legea 76/2010, nu sunt obligaţi la plata impozitului minim contribuabilii care se află în următoarele situaţii:
a) se află în procedura insolvenţei, de la data deschiderii acestei proceduri, potrivit legii;
b) se află în dizolvare, de la data înregistrării acestei menţiuni în registrul comerţului sau la instanţele judecătoreşti, potrivit legii. Pentru contribuabilii care se dizolvă de plin drept ca urmare a expirării duratei de existenţă prevăzute în actul constitutiv sau, după caz, în actul modificator, scutirea de la plata impozitului minim operează de la data dizolvării prevăzute în aceste acte.
Nu intră sub incidenţa acestor prevederi contribuabilii care se află în dizolvare fără lichidare.
Totodată, premierul Emil Boc anunţa săptămâna trecută că Guvernul îşi menţine decizia de a elimina impozitul minim, începând cu luna octombrie. În luna august, Sebastian Vlădescu, la acea dată ministru al Finanţelor, a declarat că Guvernul va elimina la 1 octombrie impozitul minim, care de la începutul anului viitor va fi înlocuit cu impozitul forfetar. Eliminarea impozitului minim în această toamnă a fost anunţată încă din luna iulie de premierul Emil Boc, care nu a oferit însă o dată exactă.
Impozitul minim, introdus în primăvara anului trecut, este cuprins între 2.200 lei (aproximativ 500 euro), dacă firmele au venituri totale de până la 52.000 lei, şi 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei.
Firmele care înregistrează profit plătesc impozit de 16%, dar nu mai puţin de limita minimă aferentă intervalului de venituri în care se încadrează. La începutul acestui an, Guvernul a intenţionat să înlocuiască impozitul minim cu un impozit forfetar, însă măsura a fost amânată.
Conform art. 18 din Codul Fiscal actualizat cu Legea 76/2010, nu sunt obligaţi la plata im