Preşedintele rus, Dmitri Medvedev efectuează o vizită de trei zile în China, vizită pusă sub semnul dezvoltării relaţiilor dintre cele două ţări, în domeniul politic şi mai ales economic. Este pentru a doua oară de la alegerea sa în fruncţia de preşedinte când Dmitri Medvedev merge în China. O analiză semnată de Matei Vişniec.
Preşedintele rus, Dmitri Medvedev efectuează o vizită de trei zile în China, vizită pusă sub semnul dezvoltării relaţiilor dintre cele două ţări, în domeniul politic şi mai ales economic. O analiză semnată de Matei Vişniec (audio).
Este pentru a doua oară de la alegerea sa în fruncţia de preşedinte când Dmitri Medvedev merge în China. Şi cu siguranţă că lui Medvedev nu i-a scăpat un lucru : la ora la care venea el pentru prima dată în China, în calitate de preşedinte, China era încă a treia economie mondială. Acum, însă, iată, China a mai urcat în clasament şi a devenit a doua economie mondială.
Când văd ce se întâmplă în China, ruşii sunt în acelaşi timp cuprinşi de admiraţie şi de nelinişte. A fost o vreme când Moscova trimitea consilieri politici pe lângă Mao, ca să-l ajute în "procesul revoluţionar" şi în vederea transformării Chinei într-o ţară comunistă.
Astăzi, chinezii ar putea trimite consilieri economici la Moscova, ca să-i înveţe pe ruşi cum să transforme o economie bazată pe export de energie şi materii prime, într-o ţară modernă.
Dmitri Medvedev este însoţit, în orice caz, de o importantă delegaţie de oameni de afaceri şi urmează să semneze câteva acorduri importante în domeniul petrolier şi al exploatării gazului metan.
El se întreţine la Beijing cu omologul său chinez, Hu Jintao, urmând ca marţi, 28 septembrie, să plece la Shanghai, unde va vizita şi pavilonul rus de la Expoziţia Universală.
Rusia încearcă să atragă investiţiile chineze, dar fără prea mare succes. China este avidă de hidroc