Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea, a declarat astăzi că în cazul în care băncile pierd un singur proces privind modul de aplicare a OUG 50/2010, care reglementează dobânzile la creditele consumatorilor, instituţiile vor fi obligate să provizioneze toate împrumuturile pentru populaţie aflate acum în derulare.
"Vreau să vă atrag atenţia că, începând cu 2012, România va aplica în totalitatea sistemului bancar standardele internaţionale de contabilitate, IFRS. Conform IFRS, când se face revizuirea rezultatelor financiare, firma care face auditul se uită să vadă ce litigii există şi mai ales care au fost pierdute", a spus Gheţea, care este şi preşedinte al CEC Bank, citat de Mediafax.
Gheţea, care este şi preşedinte al CEC Bank, a dat ca exemplu un posibil client CEC Bank care câştigă un proces, în urma căruia i se reduce dobânda de la 10% la 4% prin înlocuirea ratei de bază cu Euribor. Atunci auditorul arată că există un precedent şi se provizioanează întregul portofoliu de împrumuturi.
"În acest caz, din punct de vedere al acordului de la Basel, cu privire la adecvarea capitalului, banca este falimentară dacă nu cumva a acţionat din timp şi a adus capital să suplinească această pierdere", a explicat Gheţea.
Asociaţia Română a Băncilor (ARB) va acţiona în continuare pe toate căile, "până la clarificarea situaţiei", dacă OUG 50/2010 va fi aprobată în Parlament în forma actuală, în condiţiile în care aceasta nu este clară şi lasă loc de interpretări, a mai spus Radu Graţian Gheţea.
"Contestăm faptul că avem în faţă o ordonanţă care lasă loc de interpretări. Există prevederi în lege care pot fi interpretate şi există clienţi care dau diferite interpretări aceluiaşi paragraf de lege. Citim în ziare că se crează asociaţii care vor să dea băncile în judecată. Vrem o legislaţie clară care să spună: aşa trebui