Celebra scriitoare a vorbit, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, despre pauzele de doi – trei ani pe care le face între cărţi şi despre motivul lor.
Întrebată dacă îi este teamă că în România au rămas încă foşti membri ai Securităţii, Herta Müller a afirmat: „Nu ştiu dacă mi-e teamă, nu mi-e teamă. Chiar dacă ştiu sau simt (că sunt urmărită - n.r.), nu mi-e frică”.
„Eu cred că ei sunt peste tot, că nu s-au dizolvat în aer. Normal nu este că au poziţii bune şi că au căzut în picioare și că s-au aprovizionat cu fel și fel de posturi. Ei au știut să folosească clipele cele mai potrivite pentru a-și asigura viața de după dictatură, a doua viață”, a adăugat scriitoarea. „Eu cred că intenţiile lor nu mai sunt aceleaşi care au fost în timpul dictaturii. Dacă vor să ştie unde mă duc, ce mănânc sau ce pantofi îmi cumpăr sau ce ochelari, n-au decât. Treaba lor! Dar nu-i frumos...”, a precizat râzând scriitoarea.
„Pentru România este mai rău decât pentru mine (...) Cred că fiecare care stă aici a sperat că, după căderea dictaturii, o să fie lucrurile clarificate. Cred că asta i-a dezamăgit pe toţi, nu numai pe mine. Dacă numărul şi densitatea unor persoane cu acest trecut este așa de mare înseamnă că ei fac o rețea și în rețeaua aceea, ei se cunosc, se servesc și se folosesc și ocupă un domeniu în societate care ar fi mai bine să fie ocupat de oameni integri, cu o gândire democratică și care au de gând altceva. Asta chiar este o problemă”, a opinat Herta Müller.
Nobelul, decoraţia și cecul
Premiul Nobel i-a schimbat doar superficial existența: „Altă dată, când am fost în România, nu am avut conferinţă de presă. Acum nu mai scap de conferinţe de presă. În viaţa mea particulară nu s-a schimbat nimic”, a detaliat Herta Müller. Autoarea a mărturisit că, după ce a primit Nobelul, a mai scris câteva colaje, încercând totuşi