Interviu cu Liviu Pandele, preşedintele Fundaţiei Dacia
- Braşovul are acum un patron spiritual. De ce nu s-a întâmplat asta în urmă cu 20 de ani ?
- Din simplul motiv că nu a existat acest patron, nici acum, nici în urmă cu alţi câţiva zeci de ani. Nu a mai existat o astfel de iniţiativă. Din verificările din arhivele naţionale ale statului, nu reiese faptul că cineva, Biserica, indiferent de confesiune, sau un alt grup de interese a dorit să propună un patron spiritual al oraşului Braşov. Biserica constată o stare de spirit, aprobă o solicitare, or toate aceste propuneri trebuie să vină din partea enoriaşilor, din partea civililor din cadrul unei mitropolii sau protopopiat. Aceste propuneri nu au fost făcute. În momentul în care am adresat această solicitare mitropolitului Laurenţiu Streza, ne-a spus: „Dacă nu a făcut-o nimeni…”
Procedura este ca cineva să ceară, iar Biserica aprobă. Noi am făcut acest lucru. Nu era datoria Bisericii să facă acest demers. Biserica trebuie să aibă propuneri din partea unor autorităţi laice sau din partea unor structuri asociative, aşa cum am făcut-o noi.
- Ce câştig credeţi că va avea Braşovul pentru faptul că are un patron spiritual? Cum se implică societatea în crearea de evenimente culturale?
- În primul şi în primul rând, este o dată etalon pentru Braşov. În cadrul acestor evenimente legate de ziua patronului spiritual se pot broda o serie întreagă de activităţi, atât culturale, cât şi economice, care împreună cu celelalte evenimente care definesc agenda culturală a municipiului, poate fi o adăugire la atractivitatea pe care Braşovul o poate avea la un moment dat. Noi nu substituim alte evenimente. Noi umplem un gol. Iar din punctul nostru de vedere, o agendă culturală şi economică a unui municipiu trebuie să cuprindă în totalitate cele 365 de zile ale unui an, pentru a putea face un