Trilogia "Millennium" a cucerit zeci de milioane de cititori în lumea întreagă
Trageţi de-un fir. Un fir de undiţă să zicem, invizibil, dar rezistent. Pe măsură ce trageţi de el, începe să se cutremure pămîntul. Dar nu vă opriţi, orice-ar fi, pînă nu aflaţi unde duce. Cam ăsta e efectul trilogiei "Millennium", semnată de suedezul Stieg Larsson.
Mai vîndut ca Biblia
În SUA, s-au vîndut cîte 50.000 de exemplare pe zi. În lumea întreagă, s-au vîndut peste 40 de milioane de exemplare, iar trilogia a fost declarată un fenomen editorial mondial. Zeci de personaje, suspans la fiecare pagină, o intrigă originală şi atît de bine ţesută, încît dă dependenţă la lectură. "Larsson îşi distrează cititorii regeşte, le oferă şi viaţă, şi informaţie", scria "Washington Post" despre romanul care, în ţările nordice, a întrecut Biblia în vînzări.
O detectivă trăsnet
Cele trei cărţi ale seriei fascinează şi nu te lasă să dormi pînă nu ajungi la capătul poveştii. Fost reporter de investigaţie, Larsson şi-a folosit abilităţile şi experienţa de ziarist ca să scrie unul dintre cele mai bune thrilleruri din toate timpurile.
Cei care trag de fir în cartea lui sînt un ziarist nonconformist, de la o revistă economică, "Millennium", şi o detectivă hacker, genială, tatuată şi bisexuală, pe lîngă care Sherlock Holmes e un biet amator. Pornesc de la un caz banal, dispariţia unei femei. Încep investigaţia dintr-un orăşel domestic şi ajung pînă în birourile înalţilor funcţionari de la Stockholm.
Ameninţări cu moartea
"Cu excepţia ziaristului-detectiv, bărbaţii din carte urăsc femeile, ţinînd cont de cantitatea impresionantă de violenţă, sadism, sex şi crime din carte", nota "New York Times". La început, a fost o joacă, Stieg Larsson lucra la roman în timpul liber, ca hobby. Nici nu se gîndea să-l publice.