La două luni după falimentul Lehman Brothers în toamna lui 2008, un grup restrâns de lideri europeni a pus bazele unui grup de lucru secret, unul atât de secret încât a primit numele "grupul care nu există". Alcătuit din politicieni de renume, acest grup trebuia să vegheze de departe la bunăstarea zonei euro.
Grupul avea o singură misiune, însă aceasta era una extrem de dificilă: să găsească o soluţie care să nu lase niciunul dintre statele zonei euro să intre în incapacitate de plată, scrie The Wall Street Journal.
Anul trecut, când Grecia a dat primele semne de slăbiciune, comitetul, a cărui existenţă nu era cunoscută, înscrisă în niciun document important sau raportată cuiva, trebuia să vină cu o strategie plauzibilă. Cu ochiul liber s-a putut observa o continuă dezbatere publică. Răspunsul oficial a întârziat suficient de mult timp încât unii oficiali ajunseseră să declare că răul produs este iremediabil. Grupul de lucru a încercat să găsească, departe de ochii lumii, o soluţie pe gustul tuturor la problema cum ar trebui zona euro să acţioneze pentru ajutorarea unuia dintre membrii săi. Soluţia nu fost găsită niciodată.
O investigaţie a cotidianului american de business, care are la bază zeci de interviuri cu oficiali din Uniunea Europeană, a dezvăluit că neînţelegerile care au divizat grupul secret ar fi putut conduce la o destrămare a uniunii monetare.
De la important, mai sus
În martie 2009, Xavier Musca, un oficial al Trezoreriei franceze, se pregătea să renunţe la poziţia sa de preşedinte al Comitetului Economic şi Financiar, un grup de tehnocraţi cu o influenţă semnificativă care administrau politica economică a UE. La plecare, el l-a instruit pe succesorul său, austriacul Thomas Wieser, şi i-a prezentat acestuia atribuţiile sale. La sfârşitul unei lungi liste, el a adăugat, "trebuie să ştii că există un grup, care apare