Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că Memoriul Tehnic de Prezentare (MTP) pentru Proiectul Roşia Montană este complet şi a fost depus în conformitate cu cerinţele legale. Conform deciziei instanţei, nu este necesar ca Ministerul Mediului să retrimită Memoriul Tehnic de Prezentare către “Roşia Montană Gold Corporation” (RMGC), deoarece nu sunt necesare completări. Acesta este cel de-al cincilea litigiu major câştigat de RMGC în acest an.
„Această decizie confirmă că MTP, care stă la baza raportului de evaluare a impactului asupra mediului (EIM) a fost depus în mod valid către Ministerul Mediului şi, drept urmare, procedura de evaluare a proiectului poate continua în conformitate cu toate cerinţele legale”, a explicat directorul general RMGC, Dragoş Tănase.
RMGC a anunţat recent că membrii Comisiei de Analiză Tehnică (CAT) din România au confirmat continuarea procesului de evaluare pentru Proiectul Roşia Montană. CAT este format din experţi desemnaţi de mai multe ministere, sub coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor.
„Cei mai buni experţi din România şi din străinătate au participat la dezvoltarea EIM pentru Proiectul Roşia Montană. Suntem convinşi că un proiect modern, cu beneficii economice semnificative şi în conformitate cu standardele cele mai stricte de mediu este foarte avantajos pentru România, mai ales într-o perioadă de dificultate economică, precum şi pentru regiunea Roşiei Montane, care se confruntă cu o rată ridicată a şomajului şi sărăciei”, a adăugat Dragoş Tănase.
Pe durata de viaţă a minei, proiectul va genera mii de locuri de muncă şi va aduce peste 4 miliarde dolari în economia României, ceea ce va duce la o contribuţie totală potenţială la PIB de 19 miliarde dolari, conform estimărilor recente ale specialiştilor de la Oxford Policy Management.
URL scurt: http://alba24.ro/?p=955
Înalta Curte de Casa