Filmul Wall Street 2 copiază peisajul economic mondial şi prezintă o economie globală aflată în pragul colapsului, măcinată de criza financiară ce a izbucnit în 2007-2008. La Hollywood reţeta succesului sună astfel: filme care scot bani. În condiţiile economice actuale, cea mai nouă sursă de inspiraţie pentru producători este chiar criza. Dacă aud vorbindu-se pe stradă, acasă, la muncă sau la ştiri despre acest subiect, mai vor oamenii să vadă astfel de filme?
Pentru a fi în ton cu peisajul financiar mondial, Hollywood-ul a decis realizarea unor pelicule care au în centru lumea financiară sau criza economică actuală. De obicei întâlnirea Hollywood-ului cu Wall Street-ul este similară cu ciocnirea unor plăci tectonice. Rezultatul este zgomotos, şi deloc plăcut petru centrul financiar al lumii.
Unul dintre cele mai concludente exemple este continuarea filmului Wall Street cu Michael Douglas, ce a apărut în 1987. Partea a doua a peliculei, regizată de acelaşi Oliver Stone, se va numi WALL STREET 2 - Banii nu dorm niciodată. Acţiunea se petrece cu puţin timp înainte de izbucnirea crizei financiare actuale.
Wall Street prezintă povestea lui Gordon Gekko, unul dintre cei mai cunoscuţi traderi pe acţiuni de pe Wall Street, interpretat de Douglas. Gekko, ce se ghidează după deviza "Greed is good" (Lăcomia e bună), ar fi dispus să facă orice pentru a încheia o afacere bună. El reuşeşte să manipuleze pieţele folosind informaţii privilegiate. În final însă, povestea unuia dintre cei mai renumiţi traderi de pe Wall Street se încheie brusc, iar el ajunge după gratii.
După 20 de ani
Continuarea filmului îl prezintă pe Gekko, după 20 de ani de închisoare, într-o altă ipostază, cea de personaj pozitiv. "Lumea care îl întâmpină acum este diferită. Gekko nu mai poate manipula pieţele aşa cum o făcea în trecut. Totul este la o scară mult prea