Prietenii vă pot face să fumaţi, să mâncaţi prost, să dormiţi mai puţin. Pe de altă parte, aceştia vă pot impulsiona să faceţi mişcare ori să ţineţi dietă.
Grupul de prieteni pe care îl frecventaţi vă poate influenţa sănătatea, arată un articol publicat de The New York Times. Fumatul, obezitatea, gripa, obiceiul de a mânca prost se transmit social.
„Prietenii vă pot face să fumaţi, să beţi sau să dormiţi mai puţin", au arătat dr. Nicholas Chirstakis , profesor la Harvard, şi colegul său de cercetări medicale, James Fowler. Din păcate, spun cercetătorii, obiceiurile proaste se preiau cel mai uşor. Abuzul de droguri, insomnia, fumatul se răspân¬desc prin reţelele sociale.
Lipsa prietenilor duce la depresie
Asta nu înseamnă că trebuie să renunţaţi la prieteni, deoarece, pe lângă satisfacţiile pe care vi le aduc munca şi viaţa intimă, cele din viaţa socială contează şi ele. „Omul trăieşte social, intim şi prin muncă, iar lipsa unei verigi poate aduce dezechilibre. Nu putem trăi separat de ceilalţi sau fără să fim înţeleşi de ceilalţi. Este foarte important mediul social în viaţa unui om", explică psihologul român Anda Păcurar, adăugând că „lipsa prietenilor conduce la izolare, iar aceasta - la dezechilibru şi depresie". Psihologul a observat, spre exemplu, că există tot mai mulţi oameni dornici să se lase de fumat. „Dacă acasă şi la serviciu reuşesc, când sunt cu grupul de prieteni întâmpină mai multe dificultăţi", spune Anda Păcurar.
Pe de altă parte, relaţiile pe care vi le faceţi pot contribui şi la adoptarea unor obiceiuri sănătoase. „Grupul de prieteni poate aduce şi lucruri bune în viaţa voastră, spre exemplu vă poate influenţa să mergeţi mai des la sala de gimnastică sau să vă axaţi pe consumul de vegetale", arată profesorul Chirstakis. Psihologul Anda Păcurar a observat, de asemenea, că atunci când într-un grup de amici cine