Intransigenta cu care Herta Müller a tratat colaborationismul cu politia politica e binecunoscut. Sagetile Hertei le-au simtit scriitorul Werner Söllner, dar si Horia Roman Patapievici. Directorului ICR i-au „scapat” la Berlin doi conferentiari cu trecut contestat. Laureata premiului Nobel pentru literatura 2009 si-a facut un crez din lupta impotriva strigoilor Securitatii romane, care o urmaresc de peste 20 de ani si in tara ei de resedinta, Germania. Iata insa ca Oskar Pastior, prieten cu Herta si coautorul proiectului literar din care s-a nascut romanul „Atemschaukel”, este identificat ca fost informator al Securitatii, sub numele de cod „Otto Stein”. Iar Herta nu se distanteaza de el.
In 10 decembrie 2009, cand si-a luat in primire premiul Nobel pentru literatura si cecul de 1 milion de euro, Herta Müller a inganat, cu lacrimi in ochi, despre „batista zilnica de la mama“, o ocrotire simbolica de gheara cea lunga a sistemului represiv. Romanul sau „Leaganul respiratiei” (Atemschaukel) a fost „cireasa pe tort”, in sens pozitiv. Publicat in toamna anului 2009, romanul a inclinat talerele balantei de la Stockholm in favoarea scriitoarei germane originare din Banat.
In 27-28 septembrie 2010, Herta Müller se afla la Bucuresti, unde sustine si o lectura publica din acest roman. Povestea tragica a deportarii lui Oskar Pastior intr-un lagar de munca sovietic, dupa cel de-al doilea razboi mondial, sta la baza romanului definitivat de Herta Müller, sub semnatura careia a aparut ”Leaganul respiratiei”. Atat Pastior, cat si mama Hertei Müller par sa fi impartasit destinul comun al terorii de lagar.
In anul 2006, Oskar Pastior (n. 1927, la Sibiu) a decedat. Trei ani au lucrat la roman, impreuna, Herta Müller si Oskar Pastior, cunoscut mai ales pentru productiile sale lirice. Cei doi s-ar fi cunoscut cu mult timp inainte, „in anii '80, la Berl