Un cartof copt versus unul obisnuit, gatit in acelasi fel, va mari nivelul zaharului din sange cu 30% mai putin decat cel din urma. E numai una dintre calitatile acestui tip de cartof.
Abundent in nutrienti si fibre (din care 40% fibre solubile, cele care ajuta la scaderea zaharului din sange si a colesterolului), cartoful dulce este alimentul ideal, conform Reader's Digest.
Bogat in carotenoide, care joaca un rol important in raspunsul organismului la insulina, cartoful dulce contine si destul de multa Vitamina C, care protejeaza arterele. Aceeasi Vitamina C are reputatia ca lupta cu biolile de inima si complicatiile diabetului.
Contine mai mult potasiu decat o banana
Un studiu recent realizat pe 2.000 de voluntari a aratat ca cei care includeau cei mai multi cartofi dulci in dieta aveau parte si de cea mai mare cantitate de beta caroten si Vitamina C - doi nutrienti care se gasesc din plin in cartofii dulci -, acestia fiind si cei cu cea mai mare probabilitate de supravietuire in cazul unui cancer de prostata.
O alta cercetare ampla, realizata la Harvard, de aceasta data pe femei, a aratat ca voluntarele care consumau alimente bogate in beta caroten, cum e cazul cartofilor dulci, prezentau si un risc de cancer mamar mai mic cu 25% decat celelalte.
Cartofii dulci sunt o alegere inteleapta si in cazul in care ai tensiunea arteriala mare. Tot secretul consta in potasiu, un mineral despre care se stie ca poate cobori presiunea arteriala. De retinut e ca un cartof dulce iti ofera mai mult potasiu decat o banana.
Un cartof copt versus unul obisnuit, gatit in acelasi fel, va mari nivelul zaharului din sange cu 30% mai putin decat cel din urma. E numai una dintre calitatile acestui tip de cartof.
Abundent in nutrienti si fibre (din care 40% fibre solubile, cele care ajuta l