Autorităţile susţin că mulţi dintre cei care nu mai muncesc în prezent au lucrat, în trecut, în Capitală, retrăgându-se apoi în Giurgiu.
Judeţul Giurgiu are, în acest moment, peste 80.000 de pensionari şi aproximativ 33.000 de salariaţi, ceea ce îl clasează pe primele poziţii într-un top al numărului de salariaţi raportat la cel al pensionarilor, valabil la sfârşitul lunii iunie. Practic, există un salariat la aproape trei pensionari.
Reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Giurgiu spun că există câteva cauze clare care au condus la această situaţie.
„Mulţi dintre cei care au lucrat în Bucureşti s-au retras în Giurgiu şi de aici creşterea numărului pensionarilor. De asemenea, o parte dintre agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în judeţ au sediul social în Bucureşti, ceea ce înseamnă că angajaţii îşi depun declaraţiile în Capitală. Aceste situaţii sunt doar două dintre cauzele care au condus la crearea acestui dezechilibru“, spune Ioan Olaru, director economic în cadrul Casei Judeţene de Pensii (CJP).
Situaţia îi nemulţumeşte pe giurgiuvenii care muncesc şi care contribuie la buget. „Este un dezechilibru prea mare. Eu am salariul mai mic de 1.000 de lei. Dacă eu plătesc mai puţin la contribuţiile sociale, atunci cum vom putea susţine trei pensionari. Mulţi dintre cei care nu mai au unde să muncească, au ieşit la pensie anticipat. E grav ce se întâmplă“, spune Roxana Vlad (24 ani), salariată.
Giurgiu, cel mai sărac judeţ
Din punct de vedere economic, Giurgiu continuă să se numere printre cele mai sărace judeţe din ţară şi care produce pe bandă pensionari. Lipsa locurilor de muncă pentru giurgiuvenii disponibilizaţi după vârsta de 50 ani, i-a făcut pe aceştia să solicite pensionarea anticipată sau pe caz de boală. Pensia medie lunară a giurgiuvenilor, nu depăşeste 600 lei.
Giurgiu nu stă prea bine nici la capitolul