O ingineră a realizat un proiect prin intermediul căruia va reabilita câteva locuinţe din Sibiu declarate monumente istorice. Lucrările vor respecta tiparul construcţiilor din secolul al XIX-lea. Ideea de a da o faţă nouă unor case tradiţionale româneşti sau săseşti i-a venit Danielei Coman după ce a vrut să cazeze într-o pensiune din zona Sibiului nişte prieteni greci.
Ilie şi Paraschiva Ciociu sunt fericiţii câştigători ai unei renovări gratuite a casei. Şi-au cumpărat în 1990 o casă de chirpici, deteriorată, care ulterior au descoperit că este monument istoric. Acum, ei sunt beneficiarii unui proiect intitulat „Case uitate în Mărginime", care vizează reabilitarea a trei case tradiţionale din lemn, din judeţul Sibiu.
Ilie şi Paraschiva au 5 copii. Toată viaţa au muncit din greu pentru a le asigura o pâine pe masă. Lucrurile au început să intre pe un făgaş normal în 1990, atunci când au reuşit să cumpere un cămin pentru întreaga familie. Nu era mult, era una dintre cele mai şubrede case din satul sibian Poplaca, cu două odăi mici, de mai puţin de 30 de metri pătraţi amândouă, cu ferestre mărunte, cât două guri de aerisire. Dar era a lor şi erau fericiţi cu ce aveau.
„Am cumpărat casa aceasta cu 75.000 de lei vechi. Atât a costat pe vremea aceea. A fost a unui om care nu s-a prea îngrijit de ea, dar am încercat să o facem locuibilă. Ştiam că este prima casă ridicată în sat, după biserică. Ulterior am aflat că e ridicată în 1820", îşi aminteşte Ilie Ciociu. Soţia avea şi mai multe bătăi de cap. „Era foarte greu să locuieşti în casa aceasta. Stăteam de pază noaptea pentru că era plin de ploşniţe, iar copiii mei nici nu puteau dormi. A fost tare greu", spune Paraschiva Ciociu.
La un pas de închisoare
Proprietarul a vrut să o pună la punct. „Nu puteai sta în ea cum trebuie şi am vrut să o mai aranjez aşa, cum am crezut eu că